WOODROW & VAN DE KERKHOF STRAFRECHTADVOCATEN
ACTUEEL
CONTACT
Adres
Tivolistraat 30
5017 HR Tilburg
Telefoon
+31 (0)13-2086888
E-mail
info@woodrowvandekerkhof.nl
Bij uit- en overlevering gaat het om de overdacht van een persoon van een land naar een ander land.
Op grond van de Overleveringswet kunnen gemakkelijk overleveringen plaatsvinden tussen landen die lid zijn van de Europese Unie (EU). Overlevering kan vaak snel plaatsvinden zonder lange juridische procedure. Via een Europees aanhoudingsbevel kan een lidstaat van de EU aan een ander land vragen om een persoon aan te houden en over te leveren. Dat kan in twee situaties, namelijk indien die persoon als verdachte wordt vervolgd en vanwege de tenuitvoerlegging van een opgelegde straf.
Uitlevering heeft betrekking op het overdragen van personen door de overheid vanuit Nederland naar een land dat geen lid is van de EU en andersom.
In een overleveringsprocedure wordt onderscheid gemaakt tussen verschillende procedures. Aan een persoon wiens overlevering is verzocht wordt gevraagd of hij of zij kiest voor de lange of korte procedure. Bij de lange procedure zal de rechtbank moeten beslissen over overlevering. Overlevering kan alleen worden toegestaan voor de feiten waarvoor overlevering is gevraagd, het zogenaamde specialiteitsbeginsel. Er gaat doorgaans een aantal maanden overheen voordat de rechtbank een beslissing neemt. De rechtbank zal toetsen of aan alle voorwaarden voor overlevering is voldaan en of overlevering ook kan worden toegestaan naar een bepaald land. De huidige (politieke) situatie in een land en de detentieomstandigheden kunnen daarbij worden betrokken. Er kan door een advocaat namens u verweer worden gevoerd tegen de verzochte overlevering. Bij een korte procedure stemt u in met overlevering en kunt u sneller (binnen 10 dagen) worden overgeleverd. Dit kan echter nadelige consequenties hebben voor de procedure en uw rechten. Het is belangrijk dat u goed wordt geïnformeerd over de gevolgen van de keuze die u maakt.
Er gelden specifieke regels voor uit- en overleveringen. Kennis van de regelgeving en de rechtspraak is van groot belang. U dient een advocaat te hebben die u kan voorzien van deskundig advies. Onze advocaten hebben veel ervaring met dit soort procedures en hebben de expertise in huis om u bij te staan.
De WETS (Wet wederzijdse erkenning en tenuitvoerlegging strafvonnissen) gaat over de strafoverdracht binnen Europa. In een WETS-procedure kan een land aan Nederland vragen om een opgelegde straf over te nemen en ten uitvoer te leggen. Ook andersom is dat mogelijk: dat Nederland aan een ander land vraag om een in Nederland opgelegde straf over te nemen. In beginsel wordt uw straf voortgezet en blijft hetzelfde. Er zijn een aantal uitzonderingen waarbij de straf dient te worden aangepast naar de maatstaven van het land in kwestie. U kunt zelf een verzoek doen om een straf over te nemen, maar het hangt af van de situatie of dat verstandig is. Het kan namelijk gevolgen hebben voor de tenuitvoerlegging van uw straf en de periode dat u in detentie dient te verblijven. U kunt zich laten adviseren door een van onze advocaten
De strafoverdracht buiten Europa gaat via de WOTS (Wet overdracht tenuitvoerlegging strafvonnissen). Een advocaat kan in een WOTS-procedure van betekenis zijn, onder meer om te beoordelen of u voor voortzetting of omzetting van een straf in aanmerking komt. Dat hangt af van de situatie. Als u hierover vragen heeft dan kunt u contact opnemen met ons kantoor. Onze advocaten kunnen u adviseren over uw positie en u bijstaan in een WOTS-procedure.